Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, dieťaťu i cyklistke

17.07.2013 Poprad

Vysoké Tatry 16. júla (TASR) - O pomoc pre svojho kamaráta dnes v popoludňajších hodinách požiadal Horskú záchrannú službu (HZS) slovenský horolezec. Z HZS informovali, že obaja už zostupovali v tom čase do doliny pod Sedielkom smerom k Téryho chate, no pri zlaňovaní zo steny Malého Ľadového štítu v tretej dĺžke sa jednému vylomil skalný blok, s ktorým spadol.

Pri páde si narazil chrbtovú časť tela a keďže nebol schopný dlhého samostatného zostupu, bola o súčinnosť a urýchlenie záchrany požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe v Poprade.

Po vyzdvihnutí záchranára HZS na heliporte v Starom Smokovci pokračoval vrtuľník do doliny, kde za pomoci navijaka spustil lekára a záchranára HZS k pacientovi. Zraneného horolezca po ošetrení a zafixovaní previezla posádka do nemocnice v Poprade.

Horskí záchranári dnes okrem toho pomáhali aj ďalším dvom turistom. Na Čingove v Slovenskom raji ošetrili 12-ročného chlapca, ktorý si na turistickom chodníku pri hre poranil tvár. Následne ho terénnym vozidlom previezli do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Horskí záchranári z oblastného strediska Pieniny zase pomáhali zranenej poľskej cyklistke. Tá si pri páde na cyklochodníku medzi Lesnicou a Červeným Kláštorom zranila tvár i dolnú končatinu a v túre nebola schopná pokračovať. Po poskytnutí prvej pomoci Poľku previezli na hranicu, kde ju horskí záchranári odovzdali poľským kolegom.
 

Vyberte región